Puy de la Vache

De Puy de la Vache maakt deel uit van de chaîne des Puys en heeft een hoogte van 1167 m. Het was een vulkaan met stromboli-uitbarstingen, dit wil zeggen dat hij regelmatig kleine erupties had.

 Afbeelding

De krater ervan had een opening die zuidwaarts gericht was en hij vormde samen met de Puy de Lassolas een tweeling-vulkaan. Doordat de lavastromen van deze twee vulkanen ervoor zorgden dat bepaalde rivierbekkens werden afgeblokt, zijn hierdoor in de buurt verschillende meren ontstaan, zoals het lac d’Aydat in het zuiden en het lac de la Cassière in het noorden.

Afbeelding

De rode kleur van het vulkanisch gesteente is te verklaren door de aanwezigheid van ijzer en magnesium in de lavastenen die ervoor zorgen dat er roest gevormd werd waardoor de oorspronkelijke zwarte lavastenen hun rode kleur kregen.

Afbeelding

Voor de bijzondere naam van deze vulkaan zijn verschillende verklaringen mogelijk. Zo zou de vorm van de krater gelijkenissen vertonen met een koe of werd de naam gegeven nadat een boer een koe verloor in de krater. Een andere verklaring is dat de Puy de la Vache etymologisch afgeleid is van ‘Vatz’ dat in het plaatselijke dialect ‘bron’ betekent.

Afbeelding

 

Wilt u meer te weten komen over de bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving, ga dan naar deze website: https://sites.google.com/site/auvergneetallier/home

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s