Artonne

Artonne – dat ook wel het “Belvédère de la Limagne” wordt genoemd – mag prat gaan op een rijk verleden, dat zou teruggaan tot het Neolithicum.Oorspronkelijk was het een zeer belangrijke Gallo-romeinse stad, gelegen op het knooppunt van een aantal belangrijke wegen uit de Oudheid, waaronder de verbindingsweg tussen Gergovie, de hoofdstad van de Arvernen en Avaricum (het latere Bourges), de hoofdstad der Biturigen. In de Vroege Middeleeuwen was het een versterkte stad, zoals blijkt uit wat nu nog overblijft van de stadswallen. De stad werd ooit bezocht door Saint-Martin. Aan hem werd dan ook de beroemde Romaanse kerk uit de XIe eeuw gewijd. Artonne is één van die typische wijndorpjes: alle omliggende heuvels werden ingenomen door wijngaarden, terwijl de lager gelegen gronden werden gebruikt voor de groententeelt. Vandaag is Artonne vooral gekend voor zijn look en meloenen.

1. Eglise Saint-Martin

Geschiedenis

Dit is het belangrijkste monument van dit dorp. Sinds 12 juli 1886 is ze dan ook beschermd als monument. Het is een vroegere collegiale kerk in Romaanse stijl uit de XIe en XIIe eeuw.

De kerk die aan dit gebouw voorafging, was de zetel van het aartspriesterschap, dat bestond uit de parochies van Artonne, Aubiat, Davayat, Jozerand, Saint-Agoulin en Saint-Myon.

In 1048 stelden Guillaume de Burggraaf van Thiers en Audin van Thuret hier een kapittel in en werd de bestaande kerk daar voor ingericht.

In 1771 had dit kapittel geen enkele betekenis meer. De koning was dan ook van plan het te laten ontbinden en de bezittingen ervan over te dragen aan het kapittel van de “Notre-Dame du Mathuret” in Riom, maar dat is nooit gebeurd. Het kapittel zou pas bij de Franse Revolutie definitief worden ontbonden. De Eglise Saint-Martin werd dan een Tempel van de Rede. Later brak men de vloer uit en gebruikte men deze bij de productie van salpeter. Op bevel van Georges Couthon werd de centraal geplaatste klokkentoren neergehaald. Al het zilverwerk en de kostbare religieuze voorwerpen werden in Parijs gesmolten voor het slaan van munten.

Afbeelding

Wil je meer te weten komen over de architectuur van deze kerk, klik dan hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s