Plateau de Gergovie: Caesar’s nederlaag

Algemeen

Het plateau van Gergovie ligt net ten zuiden van Clermont-Ferrand. Van op het plateau heb je een mooi uitzicht over deze stad en de chaine des Puys. Het plateau is echter meer dan enkel maar een mooi uitzichtpunt. In het jaar 52 v.C. was het de plaats van een belangrijke veldslag, tussen twee befaamde krijgsheren: Vercingétorix en Julius Caesar.

De veldslag

Aan het eind van de winter van het het jaar 52 voor Christus besloot Caesar, na zijn legioenen een korte rustperiode te hebben gegund, zich te richtten tegen het hart van de Gallische rebellie. Nadat hij vier van zijn legioenen onder het bevel van Labienus naar het noorden had gestuurd om er te vechten tegen de Senoni en Parisii, beschikte Caesar voor zijn eigen campagne over zes legioenen met daarnaast nog Gallische hulptroepen – meer bepaald de Aedui –  die zich kort na zijn vertrek uit Avaricum bij hem aansloten. Daarnaast waren er ook nog cavalerieversterkingen en een tienduizendtal infanteriesoldaten op weg die hem later in de campagne dienden te vervoegen.

Om Gergovie te kunnen bereiken, moesten Caesar’s troepen de Allier oversteken. Maar de jonge Vercingétorix die sinds het begin van het jaar 52 aan het hoofd van de Gallische coalitie stond, vernietigde alle bruggen en volgde de Romeinse legioenen op de andere oever om zo te voorkomen dat ze deze zouden oversteken.

Caesar beval daarop zijn leger verder te marcheren, maar hij slaagde erin één legioen aan het zicht van de Galliërs te onttrekken. Dit legioen was in staat een brug over de rivier te herstellen en daarop riep Caesar de legioenen die verder waren gemarcheerd, terug en stak de Allier over zonder enige tegenstand. Vercingétorix wou geen gevecht aangaan met de Romeinse legioenen in de vlaktes die te gunstig waren voor de Romeinse tactiek en marcheerde naar Gergovie.

Wilt u weten hoe deze slag verder ging, klik dan hier.

Le monument de Gergovie

Dit 26 meter hoge monument werd in 1900 opgericht. Het is een ontwerp van architect Teillard, in opdracht van de ‘Académie des Sciences, Belles-Lettres et Arts’ van Clermont-Ferrand.

Wilt u meer te weten komen, klik dan hier.

Maison de Gergovie – Musée de site

Het museum is opgebouwd rond het thema ‘leven in een Gallische stad aan de vooravond van de Romeinse verovering’. Daarnaast is er ook aandacht voor de vulkanische fenomenen die van het ‘plateau du Gergovie’ een mooi natuurlijk uitzichtpunt maakten. Ook zie je er de archeologische vondsten m.b.t. de menselijke aanwezigheid hier, vanaf het neolithicum tot de Gallische periode.

Wilt u meer te weten komen, klik dan hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s