Vichy: stad van thermen en bronnen

Vichy is de tweede grootste stad van het departement Allier en ligt aan de oevers van de gelijknamige rivier. Het is aangeraden op voorhand reeds te bepalen wat u wenst te bekijken. Door de veelheid aan bezienswaardigheden bent u immers bijna verplicht een selectie te maken.

We richten onze aandacht in dit bericht op de bronnen en thermen. Vichy is immers de meest bekende en gerenommeerde onder de kuursteden in de Auvergne. Wie kent niet het bronwater en de cosmeticaproducten die naar deze stad genoemd zijn. De stad heeft deze status voornamelijk te danken aan Napoleon III die er graag kwam. Ook vandaag nog kan je er steeds terecht in één van de vele thermale warmwaterbronnen.

Bent u op zoek naar andere bezienswaardigheden in Vichy, dan vindt u meer informatie via deze links:

Parc des Sources

Het was Napoleon I die op 20 juni 1812 – tijdens zijn veldtocht in Rusland – de opdracht gaf tot de aanleg van het Parc des Sources. Dit park werd lange tijd aangeduid als “Ancien Parc” om het te kunnen onderscheiden van het “Nouveau Parc” dat vijftig jaar later werd aangelegd door Napoleon III.

Het park ligt in het hart van de stad. Eromheen liggen de thermen, het Grand Casino, twee kiosken, een winkelgalerij in hoefijzervorm en het Pavillon des Sources.

Aan het einde van het park – aan de kant van de rue Lucas – werd in 1828 het “Etablissemnet thermal de la duchesse d’Angoulême” geopend. Tussen 1861 en 1864 kwam Napoleon III hier viermaal kuren. In 1902-1903 moesten deze thermen plaats ruimen voor twee andere gebouwen, de “Hall des Sources” en het “Grand établissement thermal”.

De bewering dat de overdekte gaanderijen ontworpen werden voor de wereldtentoontstelling van 1889 in Parijs en nadien naar Vichy zouden zijn overgeplaatst, is fout. Deze 800 m lange gaanderijen werden in ‘Art Nouveau’-stijl ontworpen door Charles Lecoeur en Lucien Wrong. Al het smeedwerk is van de hand van Emile Robert.


De gaanderij gaat op het einde over in de hoefijzervormige winkelgalerij rond de ‘source de l’hôpital’. Deze winkelgalerij uit 1928, is ook vandaag nog een trekpleister voor kooplustigen.

Hall des Sources

De ‘Hall des Sources’ werd in 1902 gebouwd op de plaats van het ‘Etablissement de la duchesse d’Angoulême’. Sinds 1828 groepeerde men hier de verschillende bronwaters.

De hall zelf werd ontworpen door Charles Lecoeur. Lange tijd werd ze aangeduid als “Trink-hall” (Duits) of “Drink-hall” (Engels), soms als “Palladium” en vanaf 1928 als “Palais des Sources”. In deze hall vind je de vijf grote bronnen van Vichy: Célestins, Chomel, Grande grille, Hôpital en Lucas (la source du Parc is niet beschikbaar).

Grand établissement thermal – Le Centre Thermal des Dômes

Bij de heraanleg van deze stad in 1899 startte men ook met de bouw van deze nieuwe thermen naar een ontwerp van Charles Lecoeur. Deze thermen kwamen op de plaats waar ooit het “Etablissement de la duchesse d’Angoulême” had gestaan. Ze werden in 1903 in gebruik genomen. In 1934 kwam er een nieuwe vleugel bij en bouwde men aan de noordkant twee watertorens. Deze watertorens gelijken door het aanbrengen van schietgaten erg veel op versterkte torens.

Het hele gebouw is zo’n 170 m lang. Het centrale paviljoen wordt bekroond door een achthoekige koepel in neo-byzantijnse stijl. Deze is bedekt met ‘grès’, een keramisch materiaal vervaardigd uit een speciaal soort klei. De bogen rond de koepel zijn bekleed met fijn blauw stucwerk.

Men betreedt de inkomhall langs één van de drie glazen boogdeuren. De inkomsthal zelf is verfraaid met twee schilderijen van Alphonse Osbert: La Source (1903) en Le Bain (1904).

Source Lardy

Vier jaar na de ontdekking van deze bron in 1844, begon men ze te exploiteren. De allereerste paviljoenen waren kleine houten gebouwtjes met een rieten dak. Pas in 1900 bouwde men het huidige paviljoen, een rechthoekige houten constructie op dito pilaren. Het is een van de laatste houten constructies in Vichy. De muren ervan zijn gedecoreerd met blauwe, gele en groene tegels. De bron zelf zit ingekapseld in een glazen stolp.

Vandaag wordt deze bron niet meer geëxploiteerd.

Source des Célestins

De naam van deze bron herinnert aan het vroegere klooster -“Couvent des Célestins” – dat hier in 1410 door koning Louis II de Bourbon werd opgericht.

Oorspronkelijk (1858) waren er hier alleen drinkfonteintjes. Pas in 1908 werd het huidige paviljoen van deze ‘Source des Célestins’ gebouwd, naar een ontwerp van Lucien Woog. Terzelfdertijd bouwde men een nieuw, zeer diep opvangbekken, zodat de bron een gelijkmatiger en constant debiet verkreeg. In 1993 heeft men het paviljoen volledig gerenoveerd.

Het water uit deze bron is het enige water dat mag verkocht worden onder naam Vichy. Het wordt gebotteld in een fabriek te Saint Yorre, gelegen op zes kilometer van de bron.

Wilt u meer te weten komen over waar deze bronnen in Vichy liggen, klik dan hier.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s