Riom – Gebouwen en musea

Riom heeft zoveel te bieden dat een halve dag net voldoende is om het architecturale patrimonium ervan te ontdekken, maar als je daarnaast ook nog de musea wilt bezoeken, dan moet je toch een volledige dag voorzien.

In dit bericht belichten we de voornaamste musea en historische gebouwen. Binnenkort zullen we ook de nodige aandacht besteden aan de religieuze monumenten en de vele fonteinen.

Riom mag sinds 1985 het logo van “Ville d’Art et d’Histoire” (stad van kunst en geschiedenis) dragen. Terecht want deze stad bezit niet alleen een mooi historisch centrum, maar ook nog 16 beschermde monumenten en 57 andere, die prijken op de erfgoedlijst. Langs de verkeersarme straatjes wandel je in alle rust langs al die pareltjes van religieuze en burgerlijke bouwkunst. Hoewel de omwalling van de oude stad Riom werd afgebroken, herinnert een met bomen geflankeerde ringweg aan de stadsmuur die de stad ooit omringde. Slechts één poort – de ‘Porte de Mozac’ – is gespaard gebleven.

Het uitzonderlijke architecturale erfgoed uit de Middeleeuwen en de Renaissance is een mix van voorname herenhuizen uit de XVIe eeuw, aangevuld met ‘hôtels’ uit de XVIIe en XVIIIe eeuw. Al kuierend loop je langs één van de mooiste voorgevels uit de stad, die van het ‘Maison des Consuls’. Om dan vervolgens verder te flaneren voorbij het ‘Hôtel Soubrany’ en het ‘Maison d’Antoine Pandier’ of ‘d’Antoine Pandu’, beide uit de XVIe eeuw.

Tour de l’Horloge

De “Tour de l’Horloge” vind je in het hart van het oude stadscentrum, meer bepaald op de “Coin des Taules”. Deze 30 meter hoge toren is het architecturale symbool geworden van de stad. Van boven op de toren (128 treden) heeft men een prachtig panoramisch zicht over de stad en haar omgeving. In de toren zelf is er een permanente tentoonstelling opgesteld, die de geschiedenis van Riom uit de doeken doet.

 

 

Het was Jean de Berry, die in 1391 dit belfort liet bouwen, als hét symbool van de stedelijke vrijheden verworven in 1270. In de toren hing er een stormklok en in de gevel bracht men een uurwerk aan.

In de eerste helft van de XVIe eeuw werd de basis van de oorspronkelijke toren verhoogd met een achthoekige toren met koepel. Deze koepel werd echter in 1646 tijdens een storm door een windhoos vernield. In 1785 lieten de consuls – de toenmalige schepenen van de stad – een nieuwe bouwen, met materialen die men recycleerde uit de sloop van het vroegere Hertogelijke Paleis. Tijdens de Franse Revolutie werden alle koninklijke emblemen (fleur de lys…) op de toren verwijderd.

 

Maison des Consuls

Dit huis op de hoek van de ‘rue Soubrany’ en de ‘rue Croizier’, heeft een van de mooiste gevels van Riom. Hoewel Alphonse de Poitiers al in 1270 het ambt van consul in het leven had geroepen, werd deze functie pas echt vanaf 1567 uitgeoefend. Het is dus weinig waarschijnlijk dat dit huis, dat werd gebouwd rond 1530 tijdens de regeerperiode van François I, speciaal voor hen werd gebouwd. Wie dan de eigenlijke opdrachtgever is geweest, weet men niet. Wel weet men dat het ooit nog heeft toebehoord aan de familie Du Bourg, een zeer invloedrijke familie op politiek vlak uit de XVIe eeuw.

De gelijkvloerse verdieping bestaat uit een overdekte galerij met zes pilaren, die de bovenliggende verdiepingen ondersteunt. Op de eerste verdieping zie je vijf grote glasramen geflankeerd door pilasters, versierd met bladmotieven. Eenzelfde versiering tref je ook aan op de fries boven deze ramen.

Hôtel Guymoneau

In het hart van het historische centrum ligt dit prachtige herenhuis in renaissancestijl. Het werd gebouwd voor Mable Guymoneau, een magistraat, belast met het innen van de ontvangsten van de Koninklijke Domeinen. Hij was getrouwd met Anne de Fretat, een telg uit een oude bourgeoisfamilie. Dankzij zijn mooie functie en zijn huwelijk, kon hij tussen de jaren 1530 en 1550 dit mooie huis laten bouwen.

Niet alleen de architectuur is prachtig, ook het beeldhouwwerk is fijn uitgevoerd. Naast de portretten van het koppel Guymoneau, ziet men hier ook nog de halfronde medaillons van vier andere personen, waarvan het portret eveneens versierd wordt met bloemen, vruchten en parels.

Musée Mandet

Het ‘musée Mandet’ is ondergebracht in twee particuliere hotels. Het éne – het Hôtel Dufraisse du Cheix – is een XVIII-eeuws klassiek gebouw in ‘pierre de Volvic‘, het andere dateert uit de XVIIe en XVIIIe eeuw. Beide locaties zijn met elkaar verbonden via een galerij, waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.

Het museum beschikt over een aantal zalen met werken van schilders uit de Vlaamse en Hollandse School uit de XVIIe eeuw (Ykens – Saftleven – J.A Backe) en uit de Franse School uit de XVIIe en XVIII eeuw (Natoire – Raoux – Regnault).

Musée régional d’Auvergne

Dit museum opende in 1969 zijn deuren. Het wil zich vooral toespitsen op objecten die een voortrekkersrol hebben gespeeld in het dagdagelijkse leven. Vaak gaat het om voorwerpen die nu niet meer voorkomen in de maatschappij en waarvan de esthetische waarde eerder van ondergeschikt belang is. Alle facetten van het leven op het platteland staan hierbij centraal. Zo heeft men vooral aandacht voor het werken op het veld, het fokken, de jacht en visvangst, de imkerij, de druiventeelt. Maar ook kantklossen, kralen, spinnen, weven, steenhouwen, aardewerk maken en mandenmakerij worden hier in de schijnwerpers gezet.

Wilt u meer te weten komen over de openingsuren en inkomprijzen van de musea, klik dan hier.

Wilt u meer te weten komen over andere bezienswaardigheden in Riom, klik dan hier.

Wilt u meer te weten komen over andere bezienswaardigheden in de Allier en Puy-de-Dôme, klik dan hier.

Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Riom – Gebouwen en musea

  1. Philippe zegt:

    Heel mooie lay-out. Nodigt uit om te lezen en te gebruiken.
    Gewoon prachtig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s