La Sauvetat

La Sauvetat ligt een 20-tal km ten zuiden van Clermont-Ferrand. De naam van van het dorpje is afgeleid van het Latijnse ‘salvatenum’ wat ‘beschermde plaats’ betekent. De inwoners van een salvatenum of sauveté waren allen vrije burgers. Goederen konden er vrij verhandeld worden. Mensen die op de vlucht waren voor vervolging, kregen er bescherming. Dat verklaart waarom deze sauvetés vaak verkeerdelijk beschouwd werden als toevluchtsoorden voor criminelen.

Het dorp lag tussen twee belangrijke pelgrimsroutes: de Via Francigena die naar Rome leidde en de weg naar Santiago de Compostella. Op architecturaal vlak is La Sauvetat interessant omwille van twee redenen. In de eerste plaats is het dorp ontstaan rondom een commanderij van de Orde van Malta en de militaire karakteristieken blijven vandaag de dag nog steeds zichtbaar. In de tweede plaats is het dorp één van de laatste getuigen van de architecturale evolutie in het zuiden van de Limagne van de XIIe tot de XIXe eeuw.

De Tempeliers bouwden hier in de tweede helft van de XIIIe eeuw een commanderij. Die werd in 1287 door Simon de Beaulieu, bisschop van Bourges, bezocht. In 1313 werd het de commanderij van de Hospitaalridders.

Vanaf het begin van de XIVe eeuw maakte Frankrijk een lange periode van onzekerheid mee (gewapende bendes, Honderdjarige Oorlog, godsdienstoorlogen). In tal van steden en dorpen bouwde of herstelde men allerlei verdedigingswerken. Zo ontstonden heel wat plaatsen waar mensen een toevlucht konden zoeken. Zo ook in La Sauvetat.

Omwalling

De buitenste omwalling bezat negen torens. Daarvan blijven er nu nog twee over, een in het zuidoosten en de andere in het noordoosten.

 

Le Donjon

Deze 24 meter hoge, XIVe-eeuwse donjon is een cilindrische toren met drie verdiepingen. De trap aan de buitenkant stamt uit de XVIIe eeuw. Boven de deur zie je de wapenschilden van de Hospitaalridders en van Odon de Montaigu.

 

 

 

 

 

 

Porte Saint-Jean
Langs deze poort konden koetsen en voetgangers, elk langs een aparte ingang in het quartier Saint-Jean, een labyrint van steegjes, komen. De poort bestaat uit twee bogen met afgeschuinde kanten en wordt verdedigd vanuit een mezekouw met kruisvormig schietgat. Op het punt waar de twee bogen elkaar kruisen is er een nis.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s