Gannat, meer dan Paléopolis

Gannat ligt op de grens van de departementen Allier en Puy-de-Dôme en is zeker een bezoek waard. Wanneer u in de omgeving van het stadje bent ziet u her en der aanduidingen en borden staan naar ‘Paleopolis’,  het paleontolgische museum dat sinds vorig jaar werd ondergebracht op een gloednieuwe locatie. Vandaag willen we u een beetje meer info geven over de bezienswaardigheden in dit stadje.

Paléopolis

Paléopolis

Paléopolis is een museum gewijd aan de paleontologie. Het bestaat uit twee ruimtes. Een permanente tentoonstelling van 550 m2 volgt het leven op aarde gedurende de 4 milliard jaren van zijn bestaan. Een tweede tentoonstelling is tijdelijk en wijzigt ieder jaar.

Daarnaast zijn er ook activiteiten voor kinderen of paleontologen in spe. Er is een ruimte van 400m2 ter beschikking gesteld waar kinderen zelf opgravingen kunnen doen en plaasterafdrukken kunnen maken van fossielen. Daarnaast worden er ook lokalen en labo’s ter hunner beschikking gesteld zodat ze de prehistorie, de geologie en de geschiedenis van het leven beter kunnen begrijpen.

Het thema van dit jaar is: Auvergne tropicale, un safari dans le temps

Dit jaar focust men op de vlakte van de Limagne zo’n 23 miljoen jaar geleden. Deze werd toen gekenmerkt door een fauna en flora die een tropisch karakter had. Zo leefden er neushoorns, krokodillen en flamingo’s aan de rand van een meer omringt door palmbomen.

Het is een zeer leuk museum voor de kids maar naar onze mening te duur voor wat het eigenlijk maar is.

Klik hier als  u de openingsuren en inkomprijzen van het museum Paléopolis wenst te kennen.

Dit kleine stadje biedt ook nog onderdak aan een ander museum:

Gannat ChâteauChâteau de Gannat – Château des Sires de Bourbon – Musée Yves Machelon

Het château des Sires de Bourbon bestaat uit een vierkante omwalling en vier ronde hoektorens. Het huidige kasteel heeft echter niet veel meer te maken met de burcht die het was aan het begin van de XIIe eeuw. Van deze periode blijft er niets meer over want het monument dat we vandaag zien dateert uit de XIVe en XVe eeuw. Het is een geluk dat er nog iets overblijft want bij de aanhechting van het Hertogdom Bourbonnais aan de Franse Kroon in 1566, diende het ontmanteld te worden.

Vandaag vind je in deze burcht het stedelijk museum ‘Yves Machelon’. Hier worden heel wat verschillende verzamelingen tentoongesteld. Om er maar een paar te noemen: een oude bourbonkeuken, een collectie violen, populaire volkskunst, ambachten en zaken die verwijzen naar het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pronkstuk van het museum is zeker het Karolingische Evangelie uit de IXe eeuw.

Ook aan de kinderen wordt gedacht. Aan de infobalie kan je vragen om te mogen zoeken naar de schat van Zwartbaard. Door tijdens je bezoek raadseltjes op te lossen, kom je te weten waar de schat verborgen ligt.

Gannat - Musée Yves Machelon

Klik hier als u de openingsuren en inkomprijzen van het Musée Yves Machelon wilt kennen.

Vergeet bij een bezoek aan het museum ook geen gebruik te maken van de zogenaamde ‘Pass ‘Allen‘, een reductiekaart die vrij te verkrijgen is bij de verschillende offices de tourisme van het departement Allier.

Gannat - EgliseEglise Saint-Etienne de Gannat

Dit kerkje is het oudste van Gannat. Zo rond het jaar 1000, werd het gebouwd op de plek waar een Gallo-romeinse tempel stond. Van deze tempel heeft men een basreliëf van de godin Epona en een beeld van de god Sucellus teruggevonden.

Je betreedt de kerk langs een groot portaal. Het vierkante koor is typisch voor de stijl van haar bouwers, benedictijnenmonniken.

Vanuit Gannat bereik je de kerk via de D516 in de richting van Bègues of Paléopolis.

Gannat - EgliseEglise Sainte-Croix

In deze kerk is een deel van de absis en een aantal mooie kapitelen van Romaanse oorsprong. Die kapitelen tref je aan in de kooromgang. Ze zijn versierd met veelkleurige planten- en dierenmotieven zoals arenden, paarden of nijlpaarden.

Het schip daarentegen dateert zoals ook het gotische koor en de kooromgang uit de XVIIe eeuw. Het vertoont dan ook een groot aantal elementen die typisch zijn voor de gotiek in de Auvergne, zoals de massieve ontlastingsboog, de zijkapellen met glasramen…

Aan de buitenkant bezit de oostelijke gevel nog een aantal gotische en klassieke elementen. In de XVII-eeuwse klokkentoren zijn meerdere reeksen ramen aangebracht en op een van de hoeken bevindt zich een klein torentje.
In een van de zijkapellen bevindt zich het beeld van Sainte Procule, alsook ‘De aanbidding der Wijzen’ (1630), een schilderij van Guy François. De oostelijke buitengevel vertoont zowel gotische als romaanse elementen.

Monument des fusillés

Rij je vanuit het centrum van Gannat langs de D516 in de richting van Bègues dan kom je aan een Y-splitsing waar een pijltje staat naar het “Monument des fusillés”.

Gannat - Monument des fusillées

Dit brengt je tot op het Champ-Toriat, een veld waar op 22 en 23 juli 1944 vier verzetsstrijders door de Duitsers werden gefusilleerd. Een vergeldingsactie tegen de ‘Maquis de Veauce’.

Wilt u meer te weten komen over andere bezienswaardigheden in de departementen Allier en Puy-de-Dôme, over wandelingen, activiteiten met het hele gezin of toeristische rondritten, dan moet je maar op de desbetreffende link klikken.

Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s