Charroux (en-Bourbonnais)

De zomerzon straalt (toch een beetje), dus tijd voor een volgend berichtje.

Charroux is het enige dorp in het departement Allier dat behoort tot de plus beaux village de France.

Het is zeker een aanrader maar het dorp is in de zomermaanden wel toeristisch. Dit zal je wel merken aan de prijzen wanneer je de plaatselijke winkeltjes binnengaat (o.a. confiturerie, moutarderie, kaarsenmakerij).

Bezienswaardigheden:

Algemene informatie

Charroux behoort tot de “Plus beaux villages de France” en is een pittoresk middeleeuws dorpje met een 350-tal inwoners. Op zijn hoogtepunt, in de Middeleeuwen, was het echter een versterkte stad met 3500 inwoners en een belangrijk handelskruispunt. Aan die periode houdt het dorp nog voorgevels in uitgehouwen steen, een opvallend goed bewaard uitkragend huis met vakwerk en een uitzonderlijk aantal waterputten over.

Hoewel het dorp de toeristische trekpleister van de omgeving is, wordt het nog niet al te veel commercieel uitgebuit waardoor je nog op je gemak kan kuieren door de straatjes met middeleeuws karakter en niet over de koppen hoeft te lopen.

Eglise Saint-Jean-Baptiste

De église Saint-Jean-Baptiste werd gebouwd in de eerste helft van de XIIe eeuw door de orde van de ‘templiers de la Marche’. Deze kerk viel onder de autoriteit van het bisdom Clermont.

Het koor en het chevet dateren uit de XIIe eeuw. Het schip en het transept dateren uit de XIIIe eeuw. De klokkentoren die afgesneden is, werd dan weer in de XIVe eeuw gebouwd. De opmerkelijke vorm van de torenspits is het gevolg van een blikseminslag in 1777.

Binnenin de kerk werden er in de XVe en XVIe eeuw aparte kapellen voor de commandeurs van de ‘orde de La Marche’ gebouwd.

Charroux - Eglise Saint Jean

Charroux - Maison ancienne

Maison Ancienne

Dit mooie XVIe eeuwse huis in kalktuf werd gebouwd is op houten steunbalken die een gaanderij overspannen. Hierdoor ontstaat een overdekte doorsteek van de ene straat naar de andere.

Naast deze gaanderij bevindt zich een huis dat een typisch is voor de landelijke huizen in de Bourbonnais.


Porte d’Occident – Beffroi – Tour de l’Horloge

Deze poort – door de inwoners vaak aangeduid als beffroi (belfort) – is ook de ‘tour de l’horloge’ van het dorp omdat ze een automatisch uurwerk herbergt ter vervanging van het oude mechanisch systeem dat vandaag tentoongesteld wordt in het plaatselijke museum.

Deze poort was de noordelijke toegang tot het in de Middeleeuwen ommuurde dorp.

Een klokkentorentje in gesmeed ijzer met leistenen dak staat bovenop deze toren.

Porte d’Orient

De Porte d’Orient dateert uit de XIIIe – XIVe eeuw en is samen met de porte d’Occident alles wat overblijft van de oorspronkelijke Middeleeuwse omwalling die het dorp omringde.

Porte d'Orient

Tour de guêt

Deze uitkijktoren is iets recenter dan de twee stadspoorten van het dorp. Wanneer men rond deze toren wandelt, merkt men dat er zeer weinig ramen in zijn aangebracht (die op het gelijkvloers zijn recent aangebracht). Dit was waarschijnlijk de reden waarom hij gebruikt werd als gevangenis. Naast de toren bevinden zich de restanten van de omwalling.
Vandaag herbergt dit gebouw een artisanale zeepmakerij.

Charroux - Tour de guèt

La Moutarderie

De mosterdmakerij gelegen in de Rue de la Poulaillerie 3 heeft een bepaalde faam voor zijn speciale mosterd.

Een bezoek is alle dagen mogelijk van 10h30 tot 12h30 en van 14h30 tot 18h30. Op zaterdag en zondag zijn de bezoeken slechts tot 18h00. Gesloten op maandag en dinsdagvoormiddag.

Musée de Charroux et de son canton

Dit museum handelt over de geschiedenis van Charroux van het Gallo-Romeinse tijdperk tot de XXe eeuw.

Openingsuren
Van april tot en met september open van dinsdag tot zaterdag, van 09h30 tot 12h30 en van 14h00 tot 18h00, zon-en feestdagen van 14h30 tot 18h30.

Van oktober tot eind maart, van dinsdag tot zaterdag van 14h00 tot 17h00.

Er starten ook een aantal wandelingen vanuit Charroux. Een aanrader is Le Moulin Parraut. Details over deze wandeling (fotoreportage, wandelfiche en parcours die te downloaden zijn) vindt je via de link.

Indien je Charroux met paard en koets wil verkennen, klik dan op de link.

Omdat je Charroux (indien je de wandeling Le Moulin Parraut NIET doet) op een tweetal uurtjes wel gezien hebt, kan je het eventueel combineren met Jenzat (mooie kerk en musée du Luthier),  Gannat (zie vorig bericht) en Ebreuil (zeer mooie abdijkerk).

Aside | Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s