Wandeling te Montfermy

Hoog tijd om ook nog eens te denken aan de wandelaars onder ons, hoewel sommigen dit wandelingetje van 2,5 km gewoon als opwarming zullen beschouwen.  Zij vinden dan misschien een voor hen meer geschikte wandeling op de pagina: ‘Kies uw wandeling‘.

Vandaag gaan we naar een zeer klein dorpje in de Puy-de-Dôme, Montfermy genaamd, dat zo’n 25 km ten westen van Riom en Clermont-Ferrand ligt.

Montfermy

Het dorpje Montfermy  ligt verborgen in de vallei van de meanderende Sioule. De naam – ‘Mons Fruminus’ – verwijst naar de heilige Firminus. Een legende verhaalt hoe op een dag Saint Brachion – een vertrouweling van Sigisvald, zoon van Clovis – tijdens een everzwijnenjacht in de buurt van Pionsat een kluizenaar, Emilien genaamd, ontmoette. Deze Emilien kon hem ervan overtuigen tot een klooster toe te treden. Brachion koos voor de abdij van Menat waarvan hij later de grote hervormer zou worden. Het was zijn uitdrukkelijke wens ooit begraven te worden op een zo ruige en desolaat mogelijke plaats. Dat werd het latere Montfermy.

In 576 begon men met de bouw van het gebedshuis, waar de heilige in 578 werd begraven. Op diezelfde plek werd later een klein romaans kerkje gebouwd, gewijd aan Saint-Léger dat je vandaag nog kan bezoeken.

Het startpunt van de wandeling bevindt zich aan de brug over de Sioule.  Er is voldoende plaats is om uw wagen of camper te parkeren.  De wandeling wordt aangeduid met ‘le papillon jaune’, een merkteken dat je op vele plaatsen in de Puy-de-Dôme tegenkomt en dat steeds wijst op een gezinsvriendelijke wandeling. Opgelet, dit betekent daarom nog niet   dat al deze wandelingen geschikt zijn voor kinderwagens of buggy’s.

De wandeling gaat eerst langs de Eglise Saint-Léger.

Zowel het koor, als de toren boven de viering en de absidiolen die de armen van het transept vormen, zijn romaans. Het schip werd in de XIXe eeuw verbouwd.

Binnen in de kerk zie je niet alleen verschillende mooie kapitelen, maar ook muurschilderingen uit het begin van de XIVe eeuw. Ze werden ontdekt bij renovatiewerken in de jaren 1980 en maken deze kerk tot een echt pareltje.

 

De fresco op de noordelijke muur toont een kerk in aanbouw. Arbeiders gebruiken daarbij de stenen van de ruïne van een burcht. Daaronder zie je een afbeelding van zeven personen bedekt met een sluier knielen voor een geestelijke. Dit zou een huwelijksviering uitbeelden.

 

 

 

 

 

 
Op de zuidelijke muur zie je een begrafenis in een massagraf, bijgewoond door zowel monniken als abten of bisschoppen.

De wandeling leidt u vervolgens langsheen de oever van de Sioule tot u op een bepaald punt links dient af te draaien, even dient te klimmen en aan de andere zijde van de kam opnieuw aan de Sioule komt. Vervolgens beschrijft de wandeling een grote lus, waarbij je de kerktoren van Montfermy bijna voortdurend blijft zien.

Na een poosje stappen kom je aan de Cascade de Montfermy. Deze waterval is samen met een aantal lage muurtjes alles wat overblijft van een vroegere watermolen. Oorspronkelijk beschreef de Sioule  rond Montfermy vier meanders na elkaar. Door het afgraven van een landtong tussen twee ervan, verkreeg men een ideale locatie voor de bouw van deze watermolen.

Een grindweggetje leidt u vervolgens terug naar de parking van waar u vertrokken bent. langs dit grindweggetje, ter hoogte van de brug ziet u de Fontaine La Brigitte, waarbij ‘Brigitte’ een emmer laat vollopen.

 

 

De wandelfiche (pdf) en het parcours (kmz en gpx-bestanden) van deze wandeling kan u via onze site downloaden.

Zoekt u andere bezienswaardigheden in de Puy-de-Dôme, kijk dan eens op onze site.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Puy-de-Dôme en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s