De Gorges de la Sioule

Aan de vele Belgen en Nederlanders die sinds gisteren door ons stadje rijden op weg naar hun vakantiebestemming, merk ik dat de vakantie van start is gegaan (in Frankrijk is het wel nog een weekje school).

Daarom maken we vandaag een uitgebreid berichtje over de bezienswaardigheden in de Gorges de la Sioule.

Gorges de la SiouleDe rivier Sioule, met een lengte van 150 km, ontspringt bij het Lac de Servières en stroomt 90 km door het departement Puy-de-Dôme en 60 km door het departement Allier. Daar mondt de rivier bij Saint-Pourçain-sur-Sioule uit in de Allier.

Tussen Menat en Ebreuil slijpt ze diepe engtes in de rotsen uit, de zogenaamde Gorges de la Sioule.

Vandaag zullen we het uitgebreid hebben over de bezienswaardigheden in de Gorges de la Sioule:

Ons vertrekpunt is Ebreuil,  op een tiental kilometer ten westen van Gannat.
Dit stadje ligt aan de oevers van de Sioule en lag vroeger langs de route die de Auvergne  verbond met de Bourbonnais. In de Middeleeuwen heeft Ebreuil zich ontwikkeld rond een abdij. De  église Saint-Léger is alles wat er van deze eens machtige abdij overblijft.

Ebreuil - Eglise Saint-Léger

In deze Sint-Léger-kerk met zijn grote vierkante XIIe-eeuwse klokkentoren met Romaanse vensters ontdek je binnenin op de zuilen XVe-eeuwse fresco’s en achter het hoofdaltaar het schitterende XVIe-eeuwse reliekschrijn van Saint-Léger. Een afbeelding van deze heilige met staf bekroont het met koper en zilver bewerkte kistje.

Eglise Saint-Leger

Ebreuil -Eglise Saint-Léger

Wanneer je een aantal kilometer verder naar het westen rijdt, zie je op de rechterkant het château de Chouvigny. De burcht, die je kan bezoeken,  kijkt van op haar hoge rots (87 m) uit over de vallei van de Sioule.

Chateau de ChouvignyChouvigny is een van de oudste versterkte plaatsen in Frankrijk. De Romeinen hadden hier destijds al permanent een garnizoen gestationeerd, dat moest waken over de vrede tussen de Avernes en de Bituriges, twee volksstammen die respectievelijk ten zuiden en ten noorden van de Sioule leefden.

Het kasteel heeft een zeer bewogen geschiedenis gekend, die je hier kan lezen.

Wanneer we onze tocht verder oostelijk zetten, kan je ten volle genieten van de Gorges de la Sioule.

Gorges de la Sioule

Pont de Menat

Op een bepaald ogenblik kom je deze brug tegen. Dit is de Pont de Menat.

Ten tijde van de Romeinen lag Menat aan de weg van Augustonemetum naar Aquae Nerii. In Menat stak men toen langs een drijvende brug de Sioule over.

In de Middeleeuwen vormde de vallei van de Sioule een doorgangsweg tussen de Auvergne en Bourbonnais en was ze van groot strategisch belang. De eerste vermelding van de huidige brug dateert van 1344 in een tekst waarin er van de brug staat dat ze op het ogenblik van het schrijven zeker reeds 75 jaar bestond.

Lange tijd was ze de enige plaats tussen Ebreuil en Châteauneuf-les-Bains, waar men de Sioule kon oversteken. Door deze unieke positie werd ze de inzet van een dispuut tussen de Heren van het Château Rocher – aan wiens voet ze lag – en de monniken van de abdij van Menat. Een Salomonsoordeel verleende aan de kasteelheer het recht op visvangst en de rechtspraak over het gebied stroomopwaarts van de brug, stroomafwaarts gold datzelfde voor de monniken.

Abbaye de Menat

Het loont zeker de moeite hier even de Gorges de la Sioule te verlaten en u te begeven naar het centrum van Menat waar je de Abbaye bénédictine Saint-Ménélée kan bezoeken.

Deze abdij is een van de oudste van Auvergne. In oorsprong gaat ze terug tot de tijd van Clovis. Ze werd waarschijnlijk rond 480 gesticht. De allereerste abdij werd echter tijdens de successieoorlogen die volgden op de dood in 561 van Chlotarius I, zoon van Clovis I, vernield. Klik hier als je de volledige geschiedenis van deze abdij  van Menat wil lezen.

De église de Menat  staat op een zeer onstabiele ondergrond en werd meermaals verbouwd.

Van de eerste bouwfase in de XIIe eeuw blijven nog het Romaanse schip, het ovale gewelf dat het vierkant van het transept overspant en bepaalde kapitelen over. Een gedeelte van het gebouw stortte in de XIVe eeuw in waarbij de gewelven van het schip die toen veel hoger waren dan de huidige, werden vernietigd.

De kerk bezat toen al defensieve torens en was ook veel hoger dan nu.

In de XVIIe en XVIIIe eeuw raakte de kerk, net zoals de abdij, volledig in verval. In 1759 brandde de toren uit na een blikseminslag.

Meer weten over de église de Menat?

In het volgende bericht zullen we verder op ontdekking gaan in de Gorges de la Sioule, met onder andere de ruïnes van het château Rocher.

Dit bericht werd geplaatst in Toerisme Allier, Toerisme Puy-de-Dôme en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Gorges de la Sioule

  1. Philippe zegt:

    Mooi! Prima info!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s